” Een beeld zegt meer dan duizend woorden”

Voor een uitvaart moet er veel geregeld worden, hierin worden nabestaanden vaak bijgestaan door een ervaren uitvaartleider. Als er een uitvaartwensen boek aanwezig is dan zal deze als leidraad gebruikt worden tijdens het samenstellen van de uitvaart. Als er geen uitvaartwensen boek is dan kunt u uw uitvaartwensen bespreken met uw uitvaartleider, deze zal de uitvaart hiermee realiseren. Tijdens dit gesprek kan een uitvaartleider u aanbieden om een uitvaartreportage te maken, in de vorm van een foto album of een digitale slide show. Indien u het wenst om een uitvaartreportage te laten maken kunt u of uw uitvaartleider contact opnemen met een ervaren uitvaartfotograaf. Uw foto wensen voor de uitvaartreportage zal met hem of haar worden besproken. Een ervaren uitvaartfotograaf zal zijn of haar werk volgens de besproken wensen doen en ten alle tijden op een respectvolle en gepaste afstand blijven op de dag van de uitvaart.

Voor veel mensen is het iets onbekends of vinden het raar om een uitvaartfotograaf uit te nodigen en foto`s te laten maken van een uitvaart of van een dierbare overledene. Dit is voor iedereen anders uiteraard. Waar de één het niet nodig of zelfs misschien respectloos vindt om foto`s te maken van een uitvaart en/of open kist, zou een ander het op prijs stellen dat bepaalde details vastgelegd worden van de uitvaart en/of overledene. Het is daarom ook belangrijk om bepaalde detail foto`s van te voren te bespreken met een uitvaartfotograaf. Deze zogenoemde detail foto`s kunnen dan op een gepast moment genomen worden en niet ten tijde van de uitvaartdienst.

Waar ook over nagedacht moet word. Een uitvaartfotograaf kan zich verplaatsen tijdens de uitvaart(dag) en kan waar gewenst meer vast leggen van bepaalde details of momenten dan een standaard onbemande video camera (live stream) of geluidsopname dat aangeboden word door diverse uitvaartcentra.

Om een beeld te geven wat er zoals voor fotomomenten bestaan rond en tijdens de dag van de uitvaart, heb ik een aantal voorbeelden samengesteld (de beelden hieronder zijn in scene gezet en mag ik met toestemming plaatsen).

Het dragen en ophalen van de overledene thuis of mortuarium

Het plaatsen van de kist in de rouwauto

De rouwstoet en/of erehaag

Aankomst uitvaart locatie

Het naar binnen dragen op de uitvaart locatie

Het opbaren van de overledene op de uitvaart locatie

Bloemen en andere afscheidsdecoratie

Dienstleiders, live zang en sprekers

Het sluiten van de kist

Het uitdragen van de kist naar de rouwauto en/of laatste rustplaats

Naast de fotomomenten hierboven zijn er natuurlijk meer mogelijkheden wat uit wens gefotografeerd kan worden, denk hierbij aan; het beschilderen van een kist, het aansteken van kaarsen, detail foto van bijvoorbeeld de handen of sieraden of het samenzijn in de familiekamer voorafgaand aan de uitvaartdienst, enzovoort.

Ik hoop u hiermee een duidelijk beeld te hebben geven over de mogelijkheden voor uitvaartfotografie.