– De één wil een uitvaartreportage of ook wel een rouwreportage genoemd vast geleggen in zijn of haar uitvaartwensen lijst. Maar dit kan ook de wens zijn van een nabestaande om een uitvaartfotograaf uit te nodigen bij een uitvaart. Dit om de vereeuwigde beelden later op een gepast tijdstip te bekijken. Het hebben van iets tastbaars in vorm van vereeuwigde beelden heeft vaak een positief invloed op het rouwproces. Een digitale uitvaartreportage of een rouwboek gevuld met uitvaartfoto`s wordt vaak tevoorschijn gehaald op momenten dat er samen of alleen terug gedacht kan worden op speciale momenten zoals de trouwdag, verjaardag, dag van de uitvaart van hun dierbare.

– Een fotograaf bij een begrafenis of crematie plechtigheid met ervaring en de juiste type camera met lens zal niet overheerst op de voorgrond aanwezig zijn. Ook het storende camera klik geluid en flitser zal een ervaren uitvaartfotograaf niet gebruiken. (Let wel op dat niet iedere fotograaf een uitvaartfotograaf is)

– Een uitvaartfotograaf heeft ervaring en weet de juiste momenten vast te leggen zonder de uitvaart te verstoren. Hij stelt zich niet op de voorgrond tijdens een uitvaartplechtigheid.

– Het uitnodigen van een uitvaartfotograaf bij een uitvaart heeft ook als voordeel dat deze buiten het emotionele vlak van de nabestaanden staat. Hoewel een uitvaartfotograaf zich kan inleven in de gebeurtenis zal hij of zij niet geleid worden door emoties. Hierdoor kan een uitvaart of plechtigheidsfotograaf zijn werk blijven doen tijdens een uitvaartdienst of plechtigheid.

– Uitvaartreportage wensen voor momenten wat wel of juist niet gefotografeerd mogen worden kunnen indien gewenst besproken worden met een uitvaartverzorger of uitvaartleider. Zo kunt u ontzorgt worden op de dag van de uitvaart en de uitvaartfotograaf kan eventueel overleggen met uw uitvaartleider.

– Bewaar of herinneringsdoos, vooral voor jonge kinderen is het overlijden van een dierbare een bijzondere gebeurtenis. Vaak wordt er een herinneringsdoos samengesteld om de herinneringen van of aan de overledene in te bewaren voor het kind. Dingen van de overledene die hierin bewaard worden zijn voor iedereen anders. Maar waar zoal aan gedacht kan worden zijn: sieraden, foto`s, tekeningen, brieven, rouwkaarten enzovoort. Een gehele of gedeeltelijk van een uitvaartreportage wordt hier ook vaak aan toegevoegd. Kinderen rouwen op hun eigen wijze met inzet van een herinneringsbox kunnen ook veel vragen beatwoord worden. En herinneringen blijven in leven waar deze anders zouden vervagen.

– Gelukkig is er tegenwoordig de mogelijk om een uitvaart persoonlijker te maken. Waar vroeger afstand en taboe heerste is het nu zo dat alles mogelijk is om het zo persoonlijk te houden. Men kan bij leven zijn of haar uitvaartwensen te kennen geven bij een familielid, uitvaartondernemer of uitvaartvereniging. Dit is een groot verschil in vergelijking zoals het vroeger ging. Waar het vroeger afstandelijk en volgens strakke richtlijnen moest wat onpersoonlijk was. Kun je tegenwoordig zelf of de nabestaanden meer inbrengen op persoonlijk vlak. Denk aan live muziek tijdens een uitvaart, een kist zelf beschilderen, film of video boodschap laten draaien die bij leven in gesproken is door de overledene, de standaard koffie en cake verruilen voor een goed glas wijn met borrel hapjes, een uitvaartfotograaf uitnodigen voor een uitvaart reportage. Kortom de mogelijkheden zijn bijna eindeloos voor een persoonlijke uitvaart.

Onze werkgebieden zijn de provincies:

Drenthe:

In Emmen en omstreken, in Hoogeveen en omstreken, in Meppel en omstreken, in Beilen en omstreken,  in Assen en omstreken, in Zuidlaren en omstreken, in Tynaarlo en omstreken.

Groningen:

In Ter Apel en omstreken, in Stadskanaal en omstreken, in Winschoten en omstreken, in Delfzijl en omstreken, in Winsum en omstreken, in Groningen en omstreken, in Haren en omstreken.

Friesland:

In Heerenveen en omstreken, in Franeker en omstreken, in Leeuwarden en omstreken, inDrachten en omstreken, in Dokkum en omstreken.

Overijssel:

In Gramsbergen en omstreken, in Hardenberg en omstreken, in Almelo en omstreken, in Hengelo en omstreken, in Enschede en omstreken, in Deventer en omstreken, in Zwolle en omstreken, in Kampen en omstreken.